Diagnostiek

Soms loopt het niet zo lekker met je kind. Is  je kind bijvoorbeeld somber en heeft moeite met het reguleren van zijn/haar emoties. Of loopt het op school niet goed en denk je aan bijvoorbeeld hoogbegaafdheid of problemen met executieve vaardigheden. Diagnostiek kan dan helpend zijn om meer informatie te verkrijgen over waar problemen mogelijk vandaan komen en wat er nodig is om de problemen aan te pakken.

Bij praktijk éclore is het mogelijk om diagnostisch onderzoek uit te laten voeren. Tijdens de intake wordt met jullie besproken wat jullie hulpvragen zijn en waar jullie behoefte aan hebben. Op basis daarvan wordt er een onderzoek ingepland, waarbij de nadruk niet ligt op het stellen van een diagnose maar op kijken waar de problemen vandaan komen en wat het kind nodig heeft om weer tot ontwikkeling te komen. Belangrijk uitgangspunt is dat er niet alleen gekeken wordt naar wat er niet zo goed gaat, maar juist ook naar wat er wel goed gaat. Bij voorkeur wordt er breed gekeken, waarom ook de omgeving waarin het kind zich omgeeft wordt meegenomen.

Bij praktijk éclore is het onder andere mogelijk om onderzoek te doen naar:

  • Intelligentie
  • Sociaal emotionele ontwikkeling
  • Executieve vaardigheden
  • Zelfbeeld
  • Concentratie
  • Faalangst

Hoe ziet een onderzoek eruit

Het traject begint altijd met een intake met ouders. Afhankelijk van de leeftijd van jullie kind is je kind hier ook bij aanwezig. Voorafgaand aan de intake wordt jullie al gevraagd om een intake-vragenlijst in te vullen, zodat er al wat voorinformatie beschikbaar is. Tijdens de intake worden de hulpvragen besproken en wordt er gekeken wat er nodig is aan onderzoek. Afhankelijk van de hulpvragen kan er nog een aparte intake plaatsvinden met jullie kind, waardoor jullie kind mij alvast kan leren kennen. Het onderzoek zelf duurt meestal 1 a 2 ochtenden, mogelijk aangevuld met informatie vanuit vragenlijsten en observaties


Na afloop wordt er een verslag geschreven en vindt er nog een gesprek plaats om de onderzoeksresultaten en aanbevelingen te bespreken. Het is uiteraard ook mogelijk om na afloop nog aan te sluiten bij een gesprek met bijvoorbeeld school of andere hulpverlening om de bevindingen toe te lichten. 

ACT-Behandeling

Langsvliegende uilen, blazende olifanten en spinnende katten. Het kan nogal een beestenbende worden in de therapieruimte van praktijk éclore. Al deze dieren zijn onderdeel van ACT4kids, ontwikkeld door Monique Samsen. In 2021 heb ik deze training gevolgd en ik zet deze behandelmethode nu veelvuldig in binnen praktijk éclore.  

Het doel van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is het vergroten van psychologische flexibiliteit. Dit wordt gedaan door:

  • Het ontwikkelen van vaardigheden om om te gaan met moeilijke gevoelens en gedachten, zodat ze minder impact en invloed hebben op je.
  • Het ontdekken van je waarden, zodat je beter in staat bent om te bepalen wat je belangrijk vindt en hoe je je hart kan volgen. Hierdoor weet je beter hoe je jezelf wil behandelen en hoe je anderen wil behandelen. Deze waarden helpen je om in actie te komen, te doen wat belangrijk voor je is, de confrontatie aan te gaan met angsten en een betekenisvol leven te leiden. 
  • Te leren om je te focussen op wat belangrijk is en om volledig aanwezig te zijn in dat wat je doet. 

ACT is goed toepasbaar bij bijvoorbeeld:

  • Negatief zelfbeeld
  • Angsten
  • Boosheid
  • Faalangst
  • Somberheid
  • Vol hoofd en veel piekeren 

 

In het figuur  zijn de principes van ACT te zien. Bij ACT4kids wordt gebruik gemaakt van verschillende figuren die staan voor de werkzame elementen binnen ACT. In de begeleiding maken kinderen kennis met deze figuren en leren ze hoe ze deze figuren in hun leven kunnen gebruiken. De figuren zijn de uil, de olifant, de kat, het hart, de boom en het eiland. Voor meer informatie zie:
https://www.act4kids.nl/wat-is-act4kids/

Ouderbegeleiding

Voor ouders is het ook mogelijk om begeleiding te krijgen bij praktijk éclore. Soms loopt het in de opvoeding niet lekker, of gaat het met je kind zelf niet lekker en vraag je je af hoe je je kind het beste kan ondersteunen. Het is mogelijk om alleen ouderbegeleiding te krijgen, maar ook om als ouders meegenomen te worden in de individuele behandeling van jullie kind. Vanuit de principes van ACT (zie hierboven) wordt er gekeken op welke manier jullie willen opvoeden, wat jullie waarden zijn en wat jullie kind nodig heeft.

 

Hoe de begeleiding er precies uit ziet zal verschillend zijn per traject en afhankelijk van de leeftijd van kind. In de intake worden jullie wensen besproken en gekeken of er een match is alvorens te starten met de begeleiding. 

 

Contact

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen of wil je je aanmelden? Je kan je gegevens hiernaast invullen, dan wordt er binnen drie werkdagen contact met je opgenomen.


Direct mailen kan ook:
willemijn@eclore.nl


Schakel JavaScript in uw browser in om dit formulier in te vullen.
Scroll to Top